Suomeksi

See English version.

Mikä muu vaskiyhtye olisi esiintynyt jääkiekkokentällä, kalastusveneissä Perhojoella Suomessa, tukkilautalla hylätyssä kultakaivoksessa, Suomen Rajavartiolaitoksen virkaanastumisjuhlissa, McDonnell-Douglasin lentokonetehtaassa, Wisconsinin osavaltiossa karjan laitumella, Floridan hiekkarannalla, soitinmuseossa, ladossa ja yhden luokkahuoneen käsittävässä koulussa? Odotamme siis, että meidät yllätetään taas – seuraavalla epätavallisella mahdollisuudella… vaikuttaa siltä että todellisuus on taruakin ihmeellisempää! Vaskiseitsikko ‘Ameriikan Poijat’ (Boys of America) on edustanut ainutlaatuista musiikkiperinnettä aina perustamisestaan saakka eli syksystä 1990. Koostuen etupäässä syntyperältään suomalaisista keskilännen muusikoista, ‘Ameriikan Poijat’ muodostui sekä perinteisen seitsikkomusiikin että tanssimusiikkisovitusten tulkitsijaksi, ja on myös esittänyt uusia seitsikkosovituksia jotka ovat nopeasti lisääntyneet tällä vuosikymmenellä. ‘Ameriikan Poikien’ esittämällä musiikilla on selvä “kytkentä” Suomeen. Inspiraatiomme tulee suomalaisilta kollegoiltamme ja ystäviltämme suomalaisten vaskisoittajien parista, jotka ovat pitäneet perinnettä yllä ja jotka ovat auliisti jakaneet kanssamme tietämyksensä ja rakkautensa tähän musiikkiin. Me kaikki olemme havainneet, että seitsikkomusiikki on merkittävää kansanperinnettä ja taidetta, ja että se lisäksi on musiikkina mitä viehättävintä kuunneltavaa.

‘Ameriikan Poikien’ ohjelmisto on peräisin etupäässä alkuperäisistä käsinkirjoitetuista nuottikansioista joita olemme löytäneet suomalaisten puhallinorkestereiden nuotistoista ja arkistoista. Valssit, sottiisit, polkat, masurkat, poloneesit ja muut aikansa seuratanssit ovat laajasti edustettuina näissä vanhoissa nuottikirjoissa. Selvästi suomalaisiksi tansseiksi erottuvat jenkka, humppa ja tietysti tango. Osana suomalaista vaskipuhallinmusiikki-innostusta sellaisetkin huomattavat säveltäjät kuten Sibelius ja Madetoja osaltaan vaikuttivat yhtyeitten ohjelmistoon, ja lukuisia transskriptioita orkesterimusiikista tehtiin vaskiyhtyeille. Myös useat vaskiseitsikolle sävelletyt konserttikappaleet oli tilattu esitettäväksi suurilla kansanmusiikkijuhlilla. Kuluneella vuosikymmenellä, jolloin suomalainen torviseitsikko on kokenut suorastaan uuden tulemisen, suomalaiset nykysäveltäjät ja sovittajat ovat omistaneet useita uusia teoksia seitsikolle.

Vaikkakin suomalainen vaskiseitsikkomusiikki sisältää myös venäläisiä, ruotsalaisia ja saksalaisia vaikutteita, sen suomalaisesta soinnista ei voi erehtyä? Tavattuamme seitsikkosoittajia Suomessa, oivalsimme että soittotapamme saattaa hiukan erota syntyperäisten suomalaisten tyylistä, mutta heidän innostuksensa meidän tulkinnoistamme on ollut ilahduttavaa; soitamme siis ‘ulkomaalaisella murteella’! Mitä enemmän olemme tekemisissä suomalaisten kollegoittemme kanssa, sitä alkuperäisemmältä kuulostamme! Seitsikkomusiikki on värikästä, taidokkaasti tehtyä, täynnä historiaa ja lisäksi erinomainen väline tutustua sekä kansan- että kansanmusiikkiperinteeseen. Olemme innostuneita lisäämään uusia teoksia ohjelmistoomme ja tekemään lisää levytyksiä nautinnoksi kaikille vaskiseitsikkomusiikin ystäville!

Paul Niemistö, johtaja